
Konsulativ bistand
Sparring til fagpersoner og institutioner.
På Sporet Nord tilbyder råd og vejledningsforløb til fagpersoner/institutioner. Dette gælder både faglig konsultation i sagsforløb og implementering af neuropsykologiske anbefalinger.
Herunder vurdering af nærmeste udviklingzone, og vurdering af mentaliseringsevne. Herunder udarbejder vi pædagogiske samspilsobservationer mellem forældre og børn.
Udredning af nærmeste udviklingszone ud fra en neuroaffektiv vinkel
I stedet for at sige 100 sager en interventionsmodel - vælger vi hos På Sporet Nord at sige: 1 sag 100 interventionsmodeller. En præcis og målrettet indsats kræver derfor veludviklede og systematiserede tilknytningsbaserede vurderingsmetode til at udrede den mest hensigtsmæssige intervention.
Formålet med analysemodellen er at kortlægge børn, unge eller voksnes nærmeste følelsesmæssige udviklingszone og bruge den til at tilrettelægge pædagogiske eller psykoterapeutiske interventioner. Den kan med fordel bruges til alt pædagogisk og psykoterapeutisk arbejde, der sigter på at støtte eller udvikle personligheden.
Udgangspunktet er en vurdering af det autonome niveau for sansning, energiregulering og synkronisering, det limbiske niveau for følelsesmæssig afstemning og interaktionskompetencer, og det præfrontale niveau for viljesstyring og mentalisering. Den neuroaffektive analyse består af 15 udsagn der danner grundlag for en vurdering af barnet, den unge eller voksnes generelle følelsesmæssige funktionsniveau og nærmeste følelsesmæssige udviklingszone. Ud fra analysen bliver barnets, den unges eller voksnes sårbarheder og ressourcer tydeliggjort og det bliver muligt at udvikle mere præcise interventioner. Analysen kan også give et dybere indblik i, hvordan barnet, den unge eller voksne fungerer på hvert niveau, men også en forståelse af, hvordan de tre niveauer forholder sig til hinanden.
Udredning af nærmeste udviklingszone sker gennem interview med fx barnet, den unge, forældre og nærmeste fagpersoner, som vil blive videooptaget.
Udredning af mentaliseringsevne (EMS)
Emotional Mentalizing Scale (EMS) er et vurderingsredskab, der på en let og tilgængelig måde vurderer unges, voksnes, forældres og gravides mentaliseringskompetence. EMS er udviklet ud fra ønsket om at målrette foranstaltninger og interventioner ud fra mentaliseringsfunktionen. EMS er et semistruktureret interview, som optages på video og efterfølgende scores ud fra en 0-4 punkts skala. Interviewet består af tre sektioner med spørgsmål, der vedrører forståelse af sig selv, forståelse af andre og opfattelse af forældre og egne barndomsoplevelser. Der er 15 spørgsmål i alt. EMS har sit teoretiske afsæt i neuroaffektiv udviklingspsykologi, derfor betyder sammenhængen mellem kropssprog, interaktionskompetence og personens narrativer meget i scoringen af mentaliseringsfunktionen.